Plan rada

To change your logo go to the 'Page Master' under the 'Design' menu

DOVRŠAVANJE IZGRADNJE BOKSOVA U SKLONIŠTU ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE

Obzirom da je Zakon o zaštiti životinja stupio na snagu po svim odredbama o zaštiti životinja, a lokalne zajednice nisu ispunile svoje zakonske obaveze, situacija je skoro neizdrživa. Neadekvatni uvjeti za prihvat i držanje životinja i konstantni priliv sve većeg broja lutajućih i odbačenih životinja su nas naveli da napravimo privremeno sklonište- koje sami financiramo i održavamo.

U 2010 godini ćemo pokušati iznaći financijska sredstva za izgradnju preostalih boksova, te za higijenski tretman samih prostorija. Potrebno je izgraditi još najmanje 8-17 boksova i veliki boks za skotne kuje pred okotom. Također predviđamo generalno čišćenje dvorišta i boksova, te dezinficiranje svih boksova i ostalih prostorija u kojima borave životinje. Dalje, planiramo intenziviranje aktivnosti na poboljšavanju dijaloga sa gradskim, općinskim i kantonalnim vlastima o stvarnoj potrebi izgradnje skloništa za životinje.

PRIHVAT I UDOMLJAVANJE PASA

Iskustvo nam govori da će priliv lutajućih i napuštenih životinja i u 2010 godini biti visok- čak i veći nego u prošloj godini. Zato planiramo što više pasa udomiti “na licu mjesta” nudeći pogodnosti kao cijepljenje i sterilizaciju. Udomljenju pasa treba posvetiti veliku pažnju, da se izbjegnu nemile situacije kada se kontrolom ustanovi da se udomitelj ne pridržava uvjeta udomljenja. Svaka životinja iz skloništa mora biti cijepljena, i sterilizirana/kastrirana. Naš konkretan plan je zbrinuti, veterinarski obraditi i udomiti 80 napuštenih životinja sa teritorije grada Sarajeva- a u skladu sa materijalnim mogućnostima i u saradnji sa drugim udruženjima u zemlji nastojat ćemo da ovaj plan bude uvelike prebačendo kraja godine.

VETERINARSKA SKRB

Naše udruženje je posebnu pažnju posvetilo veterinarskoj skrbi pasa u privremenom skloništu. To podrazumijeva obvezna cijepljenja protiv: parva, bjesnila, hepatitsa, itd., čipiranje i sterilizaciju kujica, te kastraciju muških pasa, čime ćemo izbjeći parenja u samom skloništu kao i novi priraštaj nezbrinutih životinja.
 
STERILIZACIJA I KASTRACIJA

Program sterilizacije i kastracije pasa i mačaka je vrlo efektna mjera, kojom se znatno može smanjiti broj napuštenih životinja, odnosno kontrolisati određena populacija životinja koje su ostale na ulici i onemogućiti njihova dalja reprodukcija, tj. njihovo nekontrolisano razmnožavanje.

Ovom mjerom se osim direktnog uticaja na kvantitativno rešenje problema, utiče i na kvalitativno rešenje problematike, odnosno sterilisane i kastrirane životinje su mirnije, usljed nelučenja hormona, povučene su, nisu agresivne i nema uličnih čopora za ženkama u tjeranju, kao ni uličnih tuča.

Ova metoda je u svijetu pokazala iznimne rezultate. Pored konkretne hiruške intervencije, neophodno je da životinja odleži i postoperativni period, u kojem će biti pod nazorom veterinara, pod terapijom antibioticima i gde će joj biti skinuti konci.

U cilju omasovljenja ove mere, naše životinje odvodimo na ovu intervenciju na Veterinarski fakultet u Sarajevu ili kod privatnog veterinara.
 

ČLANSTVO

Uvesti i unovačiti članstvo, koje se žele aktivno posvetiti volonterskom radu sa životinjama. Članarinu obavezno plaćaju članovi koji su u stalnom radnom odnosu. Članarina se plaća mjesečno, a iznos mjesečne članarine je KM 10. Volonteri koji nisu u stalnom radnom odnosu kao i članovi mlađi od 18 godina ne plaćaju članarinu.

Članarinom se financira kupovina hrane i lijekova i plaćaju se veterinarske usluge.

 SARADNJA S OSTALIM DRUŠTVIMA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA

Intenzivirati suradnju s ostalim udruženjima za zaštitu životinja. Obvezno organizirati posjet jednom od skloništa za životinje. Redovno prisustvo sastancima s ostalim udruženjima iz Sarajeva i BiH. Pružati pomoć u osnivanju novih udruženja.

UTIČIMO NA GRAĐANSTVO!

Edukaciju građanstva o pravima životinja i njihovoj zaštiti, treba provoditi svakodnevno, bilo usmenim kontaktom, putem medija, održavanjem radionica po školama,putem web stranica.

You are viewing the text version of this site.

To view the full version please install the Adobe Flash Player and ensure your web browser has JavaScript enabled.

Need help? check the requirements page.


Get Flash Player